Top
Image Alt

Alvastra Klosterruin

Alvastra klosterruin
Alvastra kloster grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden. Från Clairvaux i Frankrike till svenska Östergötland förde de med sig moderna metoder för administration, teknik och byggnadskonst. I dag är Alvastra kloster en del av det östgötska kulturlandskapet och öppet för besök i munkarnas medeltida spår.

Under medeltiden var trakten kring Alvastra ett område med betydelse för det svenska rikets framväxt. Här fanns bland andra den mäktiga Sverkerätten med Sverker den äldre som både har omtalats som östgötarnas konung och senare som svearnas härskare. Mycket tyder på att Sverkerätten låg bakom etableringen av Alvastra kloster och stod för den ursprungliga donationen av land till cisterciensmunkarna.

Franska mästare och folk från trakten
Själva hjärtat i den stora klosteranläggningen är kyrkan vars västparti och södra tvärskeppsgaveln med sakristian är väl bevarad. Kyrkan består av kalksten från Omberg och arkitekturen är enkel, i enlighet med ordens förbud mot utsmyckningar.

Byggnaden uppfördes under ledning av franska mästare och med hjälp av folk från trakten. Östgötarna tog till sig de nya teknikerna, särskilt sättet att hugga sten, och använde dem i sina egna sockenkyrkor.
I nära 400 år blomstrade Alvastra kloster. Men med reformationen upplöstes det och jordinnehavet drogs in till kronan. Alvastras egendom ombildades till Alvastra kungsgård. Materialet i själva klosterbyggnaderna kom att intressera olika byggherrar och användes bland annat till Vadstena Slott och till Per Brahes byggen vid Vättern. Sedan 1898 har klosterruinerna restaurerats och konserverats i flera omgångar.

Den heliga Birgitta i Alvastra kloster
Den heliga Birgitta (1303-1373) är ett av Europas skyddshelgon och en av medeltidens mest intressanta och betydelsefulla personer. Hon är världskänd för sina uppenbarelser, för den klosterorden som hon grundade och för sina långa pilgrimsresor. Hon gav sig iväg till Spanien, Jerusalem, Betlehem och Rom. Men det var i Alvastra kloster utanför Vadstena som hon fick många av sina mest omtalade uppenbarelser, och det var där hon kände sig kallad att bli ”Kristi brud och språkrör”.
Alvastra kloster är en av de kulturmiljöer som Statens Fastighetsverk vårdar och utvecklar.

Företagare verksamma i Alvastra:

Ombergs Turisthotell

/ per person
Ombergs Turisthotell är ett gammalt pensionat från 1914. Hit kommer privatpersoner och konferensgäster som vill njuta av vällagad, härproducerad och ekologisk mat. På vår dryckeslista- & vinlista finns det öl samt bär- & fruktdrycker från trakten och vinerna kommer från småskaliga producenter som jobbar med hänsyn till naturen.

Rökstenen

/ per person
Vi älskar att visa dig vårt område! Året runt, alla årstider har sin charm. Tänk att kunna gå på isen till Rödgavelsgrotta, njuta av bokskogen och blåsipporna som spricker ut på våren, den lummiga grönskan och det stora utbudet av aktiviteter på sommaren och tranornas flytt vid Tåkern på hösten. Oavsett om du är här med företaget, släkten eller kompisgänget erbjuder vi dig en upplevelse året om. Välkomna!
Woods & Water introducerar er till ett hållbart friluftsliv! Omberg är en perfekt plats för friluftsliv - vi guidar er rätt både på land och vatten. Kajakpaddling med grupp till Ombergs grottor, eller vandring över berget, en lägereld och berättelser från förr
You don't have permission to register